afrodisiaca

afrodisiaca of lustopwekkerAfrodisiaca (uitgesproken met de klemtoon op si) betekent ‘lustopwekkende middelen’. Het woord is afgeleid van het Griekse ‘afrodisias’ wat zoiets als seksuele opwinding of geilheid betekent, en dat zelf weer is afgeleid van Aphrodite, de godin van de liefde, die in het Latijn Venus heette.

Geschiedenis van afrodisiaca

Het idee van toverdranken of andere middelen om de lust op te wekken is eeuwen oud. Egyptische recepten van duizenden jaren oud spreken al over drankjes en middeltjes van kruiden en planten, samen met honing en andere ingrediënten, die een opwekkende invloed zouden hebben op de lust van de vrouw en de erectie van de man. Nog ouder zijn de kruidenrecepten en de vele andere middelen uit China, bereidt uit de meest exotische ingrediënten, waaronder organen, fijngemalen beenderen en testikels van dieren. Deze middeltjes (zie hulpmiddelen) worden nog steeds verkocht en gekocht. In de meest bijgelovige betekenis is afrodisiacum een toverdrankje of -poeder dat je bij een begeerde partner in een drank doet (ook zonder dat hij of zij het weet) waardoor die ander hevig verliefd op je wordt en met je wil vrijen.

Verleiden met afrodisiaca

Als men het begrip ‘afrodisiaca’ ruim genoeg neemt valt alles wat bijdraagt tot het verleiden en het seksuele genot eronder. Dit speelt met name bij de eerste romantische kennismakingperiode. Zich aantrekkelijk maken met mooie kleding, een lekker parfum en prettig gedrag is algemeen gebruikelijk. Even algemeen gebruikelijk voor (potentiële) geliefden is het samen eten. Heel veel soorten drank en voedsel die niet-alledaags zijn zoals bijvoorbeeld champagne en oesters bevorderen het gevoel van welbehagen dat bij een ‘verovering’ hoort. Een matige hoeveelheid drinken en roken valt hier ook onder.

Uiterlijk en gedrag als afrodisiaca

Nog ruimer genomen heeft eigenlijk elk aspect van ons uiterlijk en ons gedrag naar de ander toe een soort lustopwekkende waarde.

Als je kijkt naar de definitie van afrodisiaca, heeft eigenlijk elk aspect van ons uiterlijk en ons gedrag naar de ander toe een soort lustopwekkende waarde. Nationaliteit, sociale status en geloofsovertuiging kunnen bijvoorbeeld factoren zijn die invloed hebben op iemands aantrekkingskracht.
In het algemeen gelden de volgende eigenschappen als positief opwindend: verzorgd, fysiek fit en sociaal (een leuke gesprekspartner).
Op het tweede gezicht komt daar dan, zowel bij mannen als vrouwen, overeenkomst in leeftijd, cultuur en sociale status bij. Blijft men elkaar ontmoeten, dan speelt overeenkomst in smaak en opvattingen een rol. Vervolgens groeit de intimiteit waarin men zich aan elkaar hecht en die wakkert het seksuele verlangen aan. Dit proces kan veel bijdragen aan het seksueel genot, de hoogste graad van ‘afrodisias’.
Na een bepaalde periode van grote gelukzaligheid, daalt de opwinding weer, met name als men een gezin gaat stichten. Op die groep van mensen zijn veel afrodisiaca (in de eerste betekenis van ‘extra opwindende middelen’) gericht. Ze willen hun (huwelijks)relatie behouden, terwijl de euforie (hoge staat van gelukzaligheid) van de eerste fase voorbij is. Dit verklaart de aanzienlijke markt van middelen, boeken, tips in tijdschriften en ook seksuele therapie.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans