seksuelehygiëne

seksuele hygiëneAlles over het schoonhouden van je geslachtsorganen en anus, het verschil tussen vulva en vagina, smegma, voorhuid, wel of niet scheren van je schaamhaar en meer.

Vagina

De vagina is ongeveer 10 cm lang. De wanden liggen normaal tegen elkaar, maar ze kunnen heel erg uitzetten, zodat er een penis in kan en een baby uit. Achter de ingang zit boven in de vagina de zogenaamde G-plek, die bij sommige vrouwen erg gevoelig zou zijn voor prikkeling. De G-plek is een onderdeel van de clitoris.
Zie ook: thevulvagallery

Vulva en pijn aan je vulva

De vulva bestaat uit de clitoris, de binnenste en buitenste (schaam)lippen, en de urinebuis, eigenlijk is de vulva het zichtbare gedeelte van je geslachtsdelen. Het is heel belangrijk je vulva en vagina niet met zeep te wassen omdat dit de zuurgraad verstoort, deze is in je vagina wat lager dan de rest van het lichaam. Gebruik je zeep om je schaamlippen te wassen, dan raakt de zuurgraad van de vagina verstoord. Je krijgt dan misschien last van jeuk, irritatie, schimmelinfecties (candida), bacteriële vaginose en pijn bij het vrijen. Was dus alleen met water. Gebruik ook geen vaginale douches (Lactacyd) of sprays. Draag het liefst ondergoed van katoen zonder inlegkruisje. Van synthetisch ondergoed en inlegkruisjes ga je meer zweten en dat kan gaan irriteren.

Afscheiding

Afscheiding is normaal en gezond. Het varieert bij iedereen van geur, kleur, substantie en hoeveelheid. Ook kan het aan de hand van je cyclus een beetje variëren. Als je denkt dat je afscheiding ineens erg is veranderd, bijvoorbeeld van hoeveelheid, kleur en geur, dan is het verstandig even langs de huisarts te gaan. Het zou kunnen betekenen dat je last hebt van een soa of een schimmelinfectie.

Schaamhaar en scheren

Schaamhaar groeit bij iedereen die geslachtsrijp is. Sommigen scheren schaamhaar (gedeeltelijk) weg, maar schaamhaar heeft veel voordelen. Zo beschermt schaamhaar je geslachtsdelen tegen vuil, virussen en bacteriën die door wrijving worden overgebracht en reguleert het temperatuur en vochtgehalte in de huid. Ook worden door het schaamhaar feromonen vastgehouden en verspreid, feromonen zijn hormonale geurstoffen die een rol spelen bij het elkaar seksueel aantrekkelijk vinden.
Door je schaamhaar te scheren verhoog je de kans dat de haarwortels en je huid gaan ontsteken. De huid wordt dan rood en geïrriteerd, en kan een branderig gevoel geven (bijvoorbeeld tijdens fietsen). Je schaamhaar scheren is dus zeker niet hygiënischer dan je schaamhaar gewoon laten groeien. Wil je het toch wegscheren, gebruik dan geen scheerschuim maar een zachte en neutrale zeep die parfum en zeepvrij is, maar de huid wel gladmaakt. Gebruik daarbij ook een scherp scheermesje zodat er zo min mogelijk wrijving ontstaat met je huid.

Menstruatie

Je gaat menstrueren als je lichaam klaar is om een baby te krijgen. Elke maand wordt het slijmvlies in je baarmoeder dikker en komt er een eicel vrij uit je eileiders. Als die eicel door sperma bevrucht wordt, blijft het slijmvlies in je baarmoeder zitten om de zwangerschap goed te laten verlopen. Maar als de eicel niet bevrucht wordt, laat je lichaam het baarmoederslijmvlies los en voert het af via de vagina. Dat baarmoederslijmvlies is het bloed dat je ziet en dit maandelijkse proces heet menstruatie. Zie ook menstruatie en ovulatie.
Wanneer je ongesteld bent kun je verschillende middelen gebruiken. Zie maandverband enzo.
Hygiëne gedurende de periode van de menstruatie is belangrijk. Tijdens het douchen kun je met lauw water zorgvuldig eventuele bloedresten verwijderen. Daarnaast raden we aan regelmatig je tampon of maandverband te verschonen, dit voorkomt luchtjes of een infectie.

Voorhuid seksuele hygiëne

Zowel jongens als meisjes hebben een voorhuid. Bij jongens is de voorhuid het dikke stukje huid dat je over de eikel heen en weer kunt schuiven. Bij meisjes is de voorhuid natuurlijk veel kleiner, maar het kan ook over de eikel van de clitoris heen en weer worden geschoven.

Strakke voorhuid

Als je nog erg jong bent, laten we zeggen tussen 0 en 8 jaar, bedekt de voorhuid strak de hele eikel en eindigt in een puntje. Zelfs als je een erectie of een orgasme hebt blijft de voorhuid op zijn plaats. Als je groter bent wordt de voorhuid steeds losser en kan steeds verder over de eikel heen geschoven worden. Door je regelmatig daar goed te wassen kun je helpen bij dat losser worden van de voorhuid. Als de voorhuid erg strak is en niet heen en weer geschoven kan worden kun je de eikel niet goed schoon houden en dat zou tot een infectie kunnen leiden.
Vind je dit lastig? Bespreek het met je huisarts.

Smegma

Bij jongens verzamelt zich onder een strakke voorhuid een witte substantie die smegma heet. Het smegma ruikt sterk en kan tot een ontsteking leiden. Regelmatig goed wassen is dus belangrijk. Bij meisjes kan hetzelfde gebeuren maar die hebben minder last van smegma.

Besnijdenis

In sommige gevallen kunnen jongens op hun twaalfde jaar nog zo’n strakke voorhuid hebben dat ze ermee naar een dokter moeten om de voorhuid operatief te laten verwijderen. Dit heeft hetzelfde effect als besnijdenis. Besnijdenis van jongens vindt ook plaats als religieus ritueel bij Orthodoxe Joden en Moslims. Soms enkele dagen na de geboorte, soms op 8- of 9 jarige leeftijd. In sommige westerse landen zoals de Verenigde Shttps://www.thevulvagallery.com/anatomytaten wordt de besnijdenis van jongens vaak gedaan uit zogenaamd hygiënisch oogpunt. In sommige delen de wereld zoals Afrika worden meisjes ook besneden en dat is erger dan bij jongens. Besnijdenis van jongens en meisjes zonder duidelijke medische reden is een vorm van seksuele mishandeling.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans