dekus

Eén keer moet de eerste keer zijn. Dat geldt ook voor kussen. En er valt altijd nog iets te leren. Voor degenen die nog niet gekust hebben en voor degenen die zichzelf willen verbeteren.

de kusHet kussen van een bepaalde persoon kan enorm opwindend zijn, wees er dus op voorbereid dat je barst van de spanning. Het is iets angstigs, iets leuks, het tintelt, het is even wennen, je voelt je onhandig, je krijgt kippenvel en het is heerlijk. Wat je ook van plan bent, zorg vantevoren dat je schoon en fris bent (tanden poetsen, pepermuntje, schoon lijf in schone kleren, beetje parfum). Gedraag je ontspannen en vrolijk, veeg je zweethanden af.

De kus; stap 1

Het maakt niet echt uit waar je elkaar kust. Maar als je een bepaald persoon voor de eerste keer kust werkt een rustig plekje het beste. Onder een boom, aan het strand als de zon ondergaat, in een portiekje, bij de voordeur als je iemand thuisbrengt, op de achterste rij in de bioscoop, in de auto.

De kus; stap 2

Als jij het initiatief neemt, leg dan je arm om de schouder van de ander en kijk de ander in de ogen. Bedenk ook even wat je met je andere arm doet. Leg die om het middel van de ander of hou elkaars hand vast, als je eenmaal aan het kussen bent gaan de armen meestal hun eigen weg (door de haren strijken, hals aanraken, oren kietelen, billen vastpakken). Maak je lippen een beetje nat en doe je mond een beetje open terwijl je je hoofd beweegt richting de lippen van de ander. Je tuit je lippen een beetje, alsof je een slokje hete thee neemt. Raak nu de lippen van de ander zachtjes aan. Niet te hard drukken en hou je lippen ontspannen en soepel. Hou dit een paar seconden vol en kijk de ander dan weer even in de ogen. Dit kun je zo een paar keer herhalen. Je kunt ook met je lippen zachtjes ‘knijpen’ in de boven- of onderlip van je kuspartner. Tussendoor kun je zachte kusjes geven op de rest van het gezicht van je geliefde, bijvoorbeeld richting zijn of haar oor of hals. Keer weer terug naar de mond en probeer voorzichtig een tongkus.
Jullie hebben dus de lippen tegen elkaar en je mond een beetje open. Duw je tong nu langzaam tussen de lippen van je geliefde. Draai je tong zachtjes om zijn of haar tong heen. Zorg dat je tanden de ander niet raken. Als je wilt kun je er licht bij zuigen, maar zuig niet in een keer de hele tong naar binnen. (Dat komt later misschien wel als jullie dat allebei wel leuk blijken te vinden.) Je merkt misschien wel dat je elkaar vanzelf steviger vast gaat houden en dichter tegen elkaar gaat staan. Als dat niet zo is, probeer dat dan eens. Geef de kus een geleidelijke afloop, dus niet plotseling ophouden. Als je een jongen bent kan het zijn dat je na een tijdje een stijve krijgt. Als je een meisje bent kan het zijn dat je in en net buiten je vagina extra vochtig wordt. Dit zijn tekenen van opwinding. Wees dan niet bang dat de ander dat merkt, het hoort erbij. Let wel op je ademhaling, het is niet de bedoeling dat je door zuurstofgebrek flauw zou vallen. Adem tussendoor dus rustig in en uit en laat geen spuug uit je mond lopen. Je moet dus ook regelmatig slikken. Als er iets mis gaat (neuzen tegen elkaar of zoiets) lach er dan gewoon om, niet zenuwachtig gaan doen. Als de ander verlegen is, neem het initiatief. Maar hou je een beetje in zodra je merkt dat de ander het initiatief wil overnemen. Ben jij verlegen, laat je dan meevoeren door de ander en probeer je wat meer op je gemak te voelen en te genieten.

De kus; voor gevordendenkussen

Uitbreiding van het repertoir doe je het beste in stapjes. Vederlichte kusjes tussendoor op wangen, neus, oren, haren. Oorknabbelen, oorfluisteren, ademen, zuchten. Je kunt bijten, sabbelen, zuigen, likken, knijpen en kwijlen, maar alleen zolang de ander dat op zijn minst oké vindt. De onderwaterkus is ook voor beginners geschikt. De lawaaikus is leuk met veel gesmak. De muziekkus houdt van mooie klanken in het halfduister. De tegenkus wacht even en geeft een ander soort kus terug (tegen droog nat, tegen snel langzaam). De snoepkus kent veel variaties: samen één draad spaghetti eten, ijs met slagroom, chocola, pepermunt, citroen, voorzichtige slokjes limonade of champagne. Alles wat eet- en drinkbaar is leent zich voor verplaatsing tussen de monden. Eten en drinken kunnen in het bloot leiden tot de kliederkus, die op elk deel van het lichaam kan happen, likken, lebberen, zwelgen en smullen. De electrische kus is de klap op de vuurpijl: maak jezelf statisch/elektrisch door je te wrijven of rollen in een hoogpolig tapijt, of door gewoon zo’n trui uit te trekken, je hoort het knisperen en knetteren, de handen op de rug, de monden langzaam naar elkaar, en je gaat uit je dak.

Zie ook: kim-holland-vertelt/

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans