periodiekeonthouding

periodieke onthoudingDe slijmmethode en de temperatuurmethode of een combinatie van beide methoden, zijn bij een uiterst zorgvuldige toepassing redelijk betrouwbaar. De ervaring leert dat de betrouwbaarheid van periodieke onthouding is in grote mate afhankelijk van de inzet en de motivatie van de vrouw.

Hulpmiddelen voor periodieke onthouding

Er zijn handzame apparaatjes op de markt die door het meten van lichaamstemperatuur, ochtendurine of speeksel gegevens over de menstruatiecyclus kunnen vastleggen. Op die manier wordt het vaststellen van vruchtbare en onvruchtbare dagen vereenvoudigd. Of het hier werkelijk gaat om een moderne manier van periodieke onthouding is de vraag. De fabrikanten raden aan om tijdens het vrijen op de vruchtbare ‘onveilige’ dagen anticonceptie te gebruiken
Merken: Donna (speeksel), Minisophia (temperatuur en slijm), Ladycomp (temperatuur).

Wat zijn de voor- en nadelen van periodieke onthouding

Het toepassen van natuurlijke geboorteregeling beïnvloedt het lichaam niet en heeft geen bijwerkingen. Het geeft veel informatie over de cyclus van je eigen lichaam. Als je een onregelmatige cyclus hebt is natuurlijke geboorteregeling minder makkelijk toe te passen.

Betrouwbaarheid van periodieke onthouding

Bij het vaststellen van de betrouwbaarheid wordt ervan uitgegaan dat bij het vrijen op de vruchtbare dagen geen gemeenschap plaatsvindt of een andere vorm van anticonceptie wordt gebruikt. In dat geval varieert de betrouwbaarheid van 94-99%.

Artikel in andere taal lezen?

Duits

Frans

Spaans

Zie ook:
veilige en onveilige dagen