genitalewratten

genitale wrattenGenitale wratten kunnen op allerlei plaatsen van het lichaam ontstaan, dus ook aan de genitaliën (geslachtsorganen). Ze worden veroorzaakt door virussen die van oudsher in de bevolking aanwezig zijn. Het virus van genitale wratten wordt alleen overgedragen door seksueel contact.

Verschijnselen van genitale wratten

De wratjes ontstaan op en bij vochtige warme plaatsen zoals rond de vaginaopening, de anus en op de eikel en voorhuid. De kans op infectie is het grootst als er zichtbare wratjes aanwezig zijn. Als er besmetting heeft plaatsgevonden met genitale wratten verschijnen de wratjes enkele weken tot een jaar na de infectie. Wratjes doen geen pijn, al kunnen ze wel jeuken. Het is verstandig om genitale wratten zo snel mogelijk te behandelen om verspreiding te voorkomen.

Behandeling van genitale wrattenbehandeling van genitale wratten

De behandeling van gewone wratten bestaat uit bevriezen, wegsnijden of wegbranden, soms onder plaatselijke verdoving. Bij genitale wratten is de beste behandeling het aanbrengen van de zalf Aldara. Deze is wel duur en je moet hem vaak zelf betalen. Net als bij het virus van andere wratten, blijft het virus van genitale wratten altijd aanwezig in je lichaam. Ook na behandeling kunnen ze dus weer terugkomen. Sommige mensen hebben dit vaker dan anderen, die de rest van hun leven na een behandeling geen last meer hebben.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

soaaids.nl