hpv

HPVHPV (humaan papilloma virus) is een verzamelnaam voor virussen die bloemkoolachtige gezwelletjes veroorzaken. HPV’s veroorzaken genitale wratten, maar spelen ook een rol bij het ontstaan van kanker aan de vulva, vagina, penis en anus. Een bepaald type kan baarmoederhalskanker veroorzaken. 

De meeste mensen lopen rond met een HPV-virus

HPV kan bij geslachtsgemeenschap via sperma of bloed overgedragen worden. Het virus nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsorganen of de anus, en brengt hier een mutatie teweeg in het DNA van de lichaamscellen die leidt tot de ontwikkeling van kankercellen. De meeste mensen lopen rond met een HPV-virus. Besmettingen komen dus ook veel voor, maar leiden meestal niet tot aandoeningen. In Nederland krijgen ongeveer 600 vrouwen per jaar baarmoederhalskanker.
HPV is bekend geworden door de voorlichting die meisjes waarschuwt tegen seks te voor het huwelijk of het hebben van meerdere seksuele partners. Het onderzoek dat wordt aangehaald heeft echter betrekking op onveilige seks in arme landen. Als vrouwen een goede gezondheid (een gezond vaginaal milieu) hebben, zijn ze ook beter bestand tegen infecties. Het gebruik van een condoom voorkomt een besmetting met HPV.

Verschijnselen van HPV

Je merkt niet dat je HPV hebt. Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zestig jaar oud worden iedere vijf jaar getest op een besmetting met HPV. Hiertoe wordt door de huisarts een uitstrijkje gemaakt. Er zijn inmiddels vaccins tegen HPV beschikbaar, maar deze beschermen niet tegen alle typen HPV en geven geen volledige garantie voor het tegengaan van kanker.

Behandeling van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker (en andere vormen van genitale kanker) wordt operatief behandeld, eventueel aangevuld met bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie.

Meer informatie

Artikel in andere taal lezen?

Spaans.