Hoejebentgemaakt

hoe je bent gemaaktHet begon ermee dat je moeder seks had met je vader. Zijn penis ging in haar vagina en toen hij klaarkwam spoot zijn sperma naar binnen.

Sperma

In het sperma zaten zijn zaadcellen. Het sperma kwam uit zijn prostaat en de zaadcellen kwamen uit zijn ballen.

Zaadcellen zaadcellen

Zaadcellen zijn heel erg klein. In een druppeltje sperma zitten miljoenen zaadcellen. Je kunt deze zaadcellen alleen onder een microscoop zien. Zaadcellen lijken een beetje op kikkervisjes; ze hebben een kop en een lange staart. De kop is eigenlijk de cel. De staart is alleen om in het spermavocht te bewegen.

Op zoek naar een eicel

zaadcelDe zaadcellen zwemmen van de vagina door de baarmoedermond naar de baarmoeder en van daaruit naar de eileiders. Het is een zware en gevaarlijke reis met veel obstakels. Slechts een klein gedeelte bereikt de eileiders. Daar gaan de zaadcellen op zoek naar een eicel. Eicellen komen uit de eierstokken. Ze zijn veel groter dan zaadcellen en je kunt een eicel met het blote oog net zien.

Ovulatie

Iedere maand kwam er uit een van de eierstokken van je moeder een eicel in de eileider terecht. Dit heet ‘ovulatie’ en die vindt plaats twee weken voor de volgende menstruatie. Meer over de ovulatie vind je bij Menstruatie.

Zwanger worden

Toen jij werd gemaakt had je moeder seks op ongeveer het moment van de ovulatie of kort daarvoor. Er was toen dus een eicel in de eileider aanwezig. Een van de zaadcellen drong de eicel binnen en het erfelijk materiaal van je vader en je moeder vermengden zich. Het bevruchte eitje reisde in ongeveer een week naar de baarmoeder en nestelde zich in de wand daarvan. Je begon te groeien en je zuurstof en voedsel kreeg je daarbij van je moeder via de navelstreng. Zie verder Hoe je in je moeder groeide.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Meer over deze onderwerpen bij Individuele ontwikkeling

Blog.easytoys.nl