hetspiraaltje

het spiraaltjeHet spiraaltje heeft de vorm van een T of ankertje en is een paar centimeter groot. Het spiraaltje is gemaakt van plastic met een dun koperdraadje er omheen. Het spiraaltje wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. Het spiraaltje bestaat al sinds de jaren vijftig en is in de loop der jaren steeds verbeterd.

Werking van het spiraaltje

Het spiraaltje remt de beweeglijkheid van de zaadcellen af en voorkomt zo dat ze een eicel kunnen bereiken en het spiraaltje voorkomt dat een eitje zich in de baarmoeder kan nestelen. Sommige spiraaltjes scheiden een kleine hoeveelheid hormoon af voor extra veiligheid.

Voordelen van het spiraaltje

Het voordeel van het spiraaltje is dat het, zolang er geen klachten zijn, vijf jaar of langer kan blijven zitten. De betrouwbaarheid benadert die van de pil. Er zijn ook kleinere spiraaltjes (Multiload Short) voor jongere vrouwen.

Nadelen van het spiraaltje

  • het spiraaltje moet door een arts geplaatst worden
  • door het spiraaltje kan de menstruatie heviger en pijnlijker worden
  • het spiraaltje kan in het begin ontstekingen veroorzaken

plaatsen spiraaltjeGebruik van het spiraaltje

Het spiraaltje wordt door een gynaecoloog of arts die daar ervaring mee heeft een paar dagen voor of na het begin van de menstruatie geplaatst. Het spiraaltje werkt zodra het geplaatst is.

Video: Het plaatsen van het spiraaltje.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans