met14aandepil? 

met 14 aan de pil?Mijn dochter van 14 menstrueert nu bijna een jaar. Toen bleek dat zij geslachtsverkeer had gehad met haar vriendje zijn we naar de dokter geweest. Die vindt haar echter te jong om al met de pil te gaan beginnen in verband met de invloed op haar groei en ontwikkeling. Hoewel ik het helemaal met hem eens ben en het liever anders had gezien, moet je natuurlijk wel realistisch blijven. Ik heb haar op het hart gedrukt om – als het dan toch moet – condooms te gebruiken voorlopig. Maar, echt vertrouwen doe ik dat natuurlijk niet. Wat is volgens jullie een geschikte leeftijd om met de pil te beginnen? 

Er is geen geschikte leeftijd te noemen om met de pil te beginnen. Veel huisartsen vinden 14 nog te jong vanwege de mogelijke nadelige invloed op de groei en ontwikkeling van het voortplantingssysteem. Er is echter nauwelijks iets bekend over schadelijke gevolgen van vroeg met de pil beginnen. De voordelen zijn in veel gevallen wel bekend. Het ligt ook aan de individuele persoon. Sommige meisjes zijn op hun 14e veel verder ontwikkeld dan andere.
Maar wij hebben wel andere overwegingen om te zeggen: begin niet meteen met de pil. De pil is zeer geschikt als er sprake is van een vaste relatie (samenwonen), waarbij men dus zo goed als elke dag (of vaker) geslachtsgemeenschap heeft.
Als een meisje het met een vriendje gedaan heeft is dat volgens ons nog geen reden om met de pil te beginnen. Meisjes willen dat vaak wel om daarmee het idee van een vaste relatie te bevorderen. De gangbare voorlichting geeft ook de indruk dat de pil het enige betrouwbare voorbehoedmiddel is. Daardoor wordt men soms al heel jong tot pilgebruik overgehaald.

Er gaat ook invloed uit van de soa-voorlichting. Die bevat nogal wat waarschuwing, (en vaak bangmakerij) voor seksueel overdraagbare aandoeningen, waar de pil niet tegen beschermt. (Veel jongeren denken zo langzamerhand dat je van seks een soa kunt krijgen.) Naast de pil wordt men dan geadviseerd om ook het condoom te gebruiken (‘double Dutch’). In bepaalde situaties kan dat natuurlijk heel goed, maar het condoom alleen is veilig genoeg. Betrouwbaarheid ligt er vooral aan hoe een methode gebruikt wordt.

De NVSH heeft nog een andere benadering. Het is – als je niet zo vaak met elkaar vrijt en zeker als je pas met je seksuele carrière begint – betrekkelijk eenvoudig om zwangerschap te voorkomen. De kans op bevruchting is namelijk nogal klein. Die wordt in de gangbare voorlichting en bij het chatten sterk overdreven.
Er zijn bijvoorbeeld elke maand maar zes onveilige dagen (zie ook veilige & onveilige dagen) en daarvan zijn slechts enkel uren echt vruchtbaar. Je kunt heel veilig vrijen door alleen maar te vrijen en niet te neuken (zie ook vrijen zonder neuken. Vrijen is per definitie veilig, je kunt zo ervaring opdoen met kussen, strelen, elkaar met de hand bevredigen, en allerlei andere spelletjes die heel erg lekker zijn. Het is juist heel mooi als je jong bent om te experimenteren en te ervaren dat je met iemand bevredigende seks kunt hebben. Vrijen is ook een heel goede manier om ‘seksuele problemen’ (niet klaarkomen bij meisjes en te vlug klaarkomen of geen stijve krijgen bij jongens) te voorkomen (zie ook problemen bij het vrijen). Die seksuele problemen ontstaan juist doordat men automatisch gaat neuken (begrijpelijk overigens, want dat is ons instinct, het gebeurt ook vaak nauwelijks bewust, zowel bij meisjes als jongens). Seksuele problemen kunnen een hele relatie tot en met het huwelijk blijven bestaan. Veel beter is om ervaring op te doen met vrijen, en dat met verschillende partners en niet denken dat het eerste vriendje ook de echtgenoot en vader van je kinderen moet worden.

Natuurlijk is het ook lekker om geslachtsgemeenschap te hebben. En daar zal ze op een gegeven moment ook wel toe overgaan. Ook dan hoef je, als je ervaring met vrijen hebt en het niet regelmatig doet, niet direct aan de pil. Ook terugtrekken is namelijk best een goede methode. Bij dit ‘voor het zingen de kerk uit gaan’ trekt de jongen de penis terug als hij op het punt staat klaar te komen. Hij spuit zijn zaad buiten de vagina, op de buik van het meisje of elders, of in een zakdoek in zijn hand. De zaadlozing vindt altijd enkele seconden later plaats dan het orgasme, dus op het moment dat de jongen voelt dat hij het klaarkomen niet kan tegenhouden, is er nog tijd genoeg om terug te trekken. Het is verder een kwestie van ervaring en handigheid om deze methode goed te gebruiken. De kans op zwangerschap is klein, zeker wanneer deze methode tijdens veilige dagen wordt gebruikt.
De meeste voorlichters zeggen dat terugtrekken een onveilige vorm van anticonceptie is. Soms wordt er zelfs heftig tegen tekeer gegaan, wat overdreven is. Men beweert dat er levende zaadcellen in het voorvocht zitten. Dat is echter niet waar. Er is wel enige ervaring met het bedrijven van liefde voor nodig om het terugtrekken goed toe te passen. Mensen die goed kunnen vrijen raken meestal niet zwanger als ze dat niet willen.
Misschien is het een idee als u haar het boekje De kunst van het vrije(n) cadeau doet. Daar vindt ze heel veel informatie die ze wellicht goed kan gebruiken.

Artikel in andere taal lezen?

Spaans