aids

aidsHet woord aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome (Verworven Immuun Deficientie Syndroom). Dit betekent dat het afweersysteem van de mens niet meer goed functioneert. Het afweersysteem houdt normaal gesproken infecties tegen.

a acquired: tijdens het leven opgelopen, dus niet geërfd;
immune: immuniteit – afweer(systeem), het natuurlijke systeem in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels;
deficiency: tekort, gebrek, verminderde functie;
syndrome: syndroom, ziektebeeld, de gezamenlijke verschijnselen van een bepaalde ziekte.

Oorzaak van aids

Aids wordt veroorzaakt door een virus, dat sinds 1980 bekend staat als HIV. Dit virus bestond natuurlijk al veel langer. Het komt ook bij apen voor. Het HIV-virus tast het afweersysteem aan, waardoor allerlei andere besmettingen en aandoeningen kunnen optreden.

Hoe wordt het Hiv Virus overgedragen?

Aids wordt overgedragen bij intiem seksueel contact als er sperma of bloed via slijmhuid van de een op de ander overgaat. Aids kan ook worden overgedragen door bloedtransfusie, dus ook van moeder op foetus, of via injecties met niet gereinigde spuiten. Het HIV-virus leeft alleen in bepaalde warme vochten zoals bloed of sperma. Bij de vrouw kan het in de vagina en in het menstruatiebloed voorkomen. Buiten het lichaam kan het HIV-virus niet leven. Je kunt dus geen aids oplopen door kussen, handen schudden, eten van hetzelfde bord, hoesten of spugen, via traanvocht of zweet, of door beten van insecten of andere dieren.

Verschijnselen van aids aids

Een infectie met het HIV-virus hoeft nog niet tot de ziekte aids te leiden. Sommige mensen die het virus dragen krijgt nooit klachten. Anderen krijgen verschillende kwalen, zoals moeheid, nachtzweten, koorts, vermagering, aanhoudende diarree, gezwollen klieren, hoesten, huidkanker.
Er zijn in de loop der jaren steeds betere medicijnen ontwikkeld die het ziekteproces vertragen. De laatst ontwikkelde medicijnen zijn PEP en PREP (hiv-remmers) die voorkomen dat je hiv krijgt. PEP neem je kort nadat je onveilige seks hebt gehad met risico op hiv. PREP neem je juist vooraf om hiv te voorkomen. In een groot aantal arme landen zijn de medicijnen nog niet voldoende beschikbaar. Daar komt aids ook het meeste voor, omdat er ook het minst veilig gevrijd wordt en de gezondheid (weerstand) te wensen overlaat.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zoek een GGD-soa-poli bij jou in de buurt:

Meer weten?
www.aidsfonds.nl