voorkomenvanletsel

voorkomen van letsel

Veilig vrijen betekent ook dat men zichzelf of de ander(en) geen letsel bezorgt. Bij zelfbevrediging is de kans op letsel hoger omdat er minder remming door schaamte bij komt kijken. De voordelen van minder seksuele remming zijn duidelijk en de meeste mensen blijven dan ook hun hele leven aan zelfbevrediging doen, omdat de fantasieën, teksten en beelden goed zijn voor de seksuele vrijheid en zelfkennis.

De meeste seks ongelukjes gebeuren bij zelfbevrediging

Bepaalde technieken van zelfbevrediging dragen ook een zeker risico met zich mee, en het is verstandig om daarmee rekening te houden. De meest voorkomende groep van riskante handelingen zijn die waarbij mensen voorwerpen bij zichzelf naar binnen brengen, of hun geslachtsorgaan ergens tegenaan drukken of in steken. Kleine meisjes, bijvoorbeeld, proberen nogal eens een dun voorwerp in hun vagina, plasgaatje of anus te stoppen. Als ze in hun opwinding het object vergeten, kan dat blijven steken, wondjes veroorzaken, of via de urinebuis in de blaas terechtkomen.

Onvoorzichtige zelfbevrediging jongens

Ook jongens kunnen voorwerpen in hun urinebuis of anus steken en zichzelf door onvoorzichtig bewegen verwonden. Jongens kunnen hun penis ergens in of tussen steken om dan vervolgens neukbewegingen te maken. Ook hierbij kunnen ze, met name vlak voor het orgasme, zichzelf vergeten en door te hard of ruw te bewegen hun penis beschadigen. Een tamelijk veelvoorkomend ongelukje is als de man de slappe penis in een strakke opening brengt, bijvoorbeeld een fluitketeltuit of flesopening, en vervolgens een erectie krijgt. Hij zit dan vast omdat de penis niet meer kan verslappen (de afvoer van bloed is via de aderen aan de buitenkant van de penis). Met veel moeite lukt het dan vaak toch wel weer om de penis te bevrijden, maar soms moet de eerste hulp eraan te pas komen. Ook onverstandig is het om de penis in de slang van een stofzuiger te steken als die aanstaat. De zuigkracht is zo sterk dat de slang zich op de huid vastzet, en een vacuüm creëert dat tot een zeer pijnlijke erectie en beschadiging kan leiden, als de stofzuiger niet snel wordt afgezet. Ook wordt bij zelfbevrediging nogal eens geëxperimenteerd met strakke kleding knellende banden om de nek, piercings, scherpe metalen voorwerpen, buitenissige houdingen, enzovoort. Tamelijk bekend is de verstikkingsdood bij zogenaamde (asfyxiofilie) die kan optreden als men de afknelling van de luchtwegen niet op tijd ongedaan maakt.

Onvoorzichtig vrijenvoorkomen van letsel

Dit brengt ons bij de riskante seks die mensen samen kunnen praktiseren. Ook hier kunnen zich onplezierige verschijnselen voordoen, maar nu worden die eerder door geremdheid dan door ongeremdheid veroorzaakt. Omdat bijna niemand leert hoe je moert vrijen zie (Seks zonder neuken), doet iedereen het maar zoals men denkt dat het moet. Men heeft vaak geen idee van wat de ander wil of prettig vindt. Men bedrijft wel de seks waartoe men een natuurlijke aandrang heeft, namelijk het neuken, maar doet zelfs dat soms zo onhandig of hardhandig, dat men de ander en soms zichzelf pijn doet. Huidirritaties, schaafwondjes, infecties, blauwe plekken en gekneusde gevoelens, en nog vele andere klachten treden op bij heel veel ‘normale’ vrijpartijen. Vandaar dat in de voorlichting altijd benadrukt wordt om op de ander in te spelen, intiem, lief en handig te zijn, veel speeksel of glijmiddel te gebruiken, nooit aannemen dat de ander het lekker vindt als je ruw bent. “Maar mag het dan niet ruw?” zal iemand misschien vragen. Het antwoord is natuurlijk ja. Als het maar een gezamenlijk spel is waarbij ieder steeds lekker vindt wat er gebeurt.

SM en onvoorzichtig vrijen

De meest bekende vorm van georganiseerde ruwheid in de seks is natuurlijk de SM, waarbij men een spel speelt van macht, onderwerping, en de grenzen van pijn verkent. De opzet van de meeste sm-beoefenaren is om daarbij een partnerschap te vormen. De een speelt dan de actieve, dominerende rol, de ander onderwerpt zich slaafs aan de beproevingen die de eerste hem of haar laat ondergaan. Idealiter is er sprake van wederzijdse zin en open communicatie. In de praktijk ligt het nogal eens anders, en kan men door onhandigheid of opwinding te ver gaan en letsel veroorzaken. Vandaar dat de volgende veiligheidstips in het tijdschrift ‘Kerfstok’ van de VSSM te lezen stonden:

  • Genitorture (pijnigen van geslachtsdelen) is heftig. Bouw het heel rustig op wanneer je net begint, en voer iedere volgende keer de afstand of de druk iets op. Op deze manier leer je de grenzen kennen en heb je de mogelijkheid ze op een veilige manier te verleggen. Ook zijn er speeltjes, zoals clitorisklemmen, die hiervoor veilig zijn ontworpen.
  • Zodra je pijn voelt in andere plekken van je lichaam, of als de pijn nog lang blijft na het stoppen van je activiteiten ben je waarschijnlijk te ver gegaan. Zoals met alle SM-activiteiten: als je naderhand ernstige pijn krijgt, of je ontdekt afwijkingen aan je penis of ballen: ga naar de dokter.
  • Vermijd het te hevig knijpen of draaien van ballen; er zitten daar veel bloedvaten en bindweefsel. Beschadigingen kunnen een erectie verhinderen. Wanneer de toevoerkanalen als de zaadleiders om elkaar gedraaid blijven, is direct medische zorg vereist. De teelballen kunnen in ernstige gevallen afsterven of er kan vergiftiging optreden.
  • Zolang het voorzichtig gebeurt kun je penis en ballen met een zweep slaan. Houd er echter rekening mee dat afgebonden ballen veel kwetsbaarder zijn. Je kunt er dus minder “stevig” mee spelen dan wanneer het geheel los hangt. Sla in ieder geval niet met een paardenharen zweep op afgebonden ballen, want de haren maken sneetjes in de huid.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie ook seks & samenleving > seksuele varianten > Is SM strafbaar?