herpes

herpesHerpes wordt veroorzaakt worden door het Herpes Simplex Virus (HSV). Dit is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. In Nederland is 50-70% van de bevolking drager van het HSV.

Herpes labialis (koortslip)

Herpes is bekend onder de naam koortslip, omdat herpes het meest voorkomt rond de lippen. Naar schatting loopt 80% van de bevolking van oudsher met dit virus rond. Bij een deel komt herpes ook van tijd tot tijd tot uiting in de vorm van een of meer zweertjes op of naast een van de lippen. Je doet er dan goed aan oraal contact met andere slijmvlieshuid (mond, vagina, penis, anus) te vermijden.

Herpes genitalis

Er is een apart herpesvirus dat vooral wordt overgebracht door seksueel contact. Dit wordt ‘herpes genitalis’ genoemd om het te onderscheiden van herpes labialis dat de koortslip veroorzaakt.

Verschijnselen van genitale herpes verschijnselen van herpes

Genitale herpes verloopt ongeveer net zoals koortslip. Als het virus actief wordt, ontstaat op die plaats een tintelend gevoel.
Als je niets aan genitale herpes doet ontstaan enkele dagen later een of meer zweertjes, die pijnlijk aanvoelen. Ook die zijn nog met zalf te behandelen. Zonder behandeling breken enkele dagen later de zweertjes open. Dit gaat net als bij koortslip soms samen met je niet lekker voelen, gezwollen klieren of zelfs temperatuurverhoging. Na enkele dagen herstelt de huid zich weer, het virus trekt zich terug en na nog een week is alles weer bij het oude. Heb je het virus eenmaal opgelopen, dan blijft het voor altijd in je lichaam aanwezig. Bij een lage weerstand kunnen de symptomen terugkomen. In het begin misschien al na een paar maanden, maar later wordt dat minder. Iemand kan dan jarenlang klachtenvrij zijn.

Behandeling van herpes antivirale middelen

Ziekten veroorzaakt door een virus zijn op dit moment niet te genezen. Antibiotica werken niet tegen een virus. Er zijn wel middelen (zalf, tabletten) die de duur van een aanval en de ernst van de verschijnselen kunnen verminderen. Die middelen worden ‘antivirale middelen’ genoemd. Begin zodra er klachten zijn zo snel mogelijk met een antiviraal middel. Dat kan de verdere ontwikkeling van het virus tegengaan. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een koortslipcrème gebruiken die in elke drogisterij en apotheek zonder recept verkrijgbaar is. In de bijsluiter wordt wel gezegd dat je de crème niet op slijmvliezen moet smeren, maar je mag de crème wel op de geslachtsdelen smeren.

Meer informatie

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Soa thuistest: https://www.soaaids.nl/nl/soa-test/soa-thuistest