opwindingenorgasme

opwinding en orgasme

De uitdrukking ‘seksuele respons’ is bekend geworden door het onderzoek van John Masters en Virginia Johnson, die in 1970 het boek ‘Human Sexual Response’ (Nederlandse vertaling: ‘Anatomie van het Seksuele gebeuren’) publiceerden.

Onderzoek

In dat boek deden ze verslag van hun onderzoek naar wat er precies gebeurt als mensen aan seks doen. Ze hielden gesprekken, observeerden het seksuele gedrag, waaronder ook masturbatie (zelfbevrediging), en deden metingen met instrumenten, zowel inwendig als uitwendig. Uiteraard werd dit onderzoek wereldberoemd, omdat het het eerste in zijn soort was en ook omdat er in die tijd veel belangstelling bestond voor het onderwerp. Masters en Johnson onderscheidden 4 fasen in de seksuele respons: opwinding, plateaufase, orgasme en herstel. Dit model wordt nog steeds gebruikt, zij het met enkele uitbreidingen en verfijningen, die het resultaat zijn van onderzoek of kritiek. Zo is aan het begin de fase ‘seksueel verlangen’ toegevoegd. De gedachte daarachter is dat seksuele problemen ook kunnen ontstaan doordat er een probleem is met het ‘zin hebben in vrijen’. Een andere toevoeging is dat in deze fase het verlangen en het orgasme ‘solo’ beleefd worden door zelfbevrediging.

Seksueel verlangen

We gaan ervan uit dat alle mensen altijd met een seksueel verlangen leven. Dit verlangen is deels onbewust en schommelt voortdurend in wisselwerking met andere verlangens, angsten, omstandigheden, enzovoort. Van tijd tot tijd gaat dit vage seksuele verlangen over in en bewust seksueel verlangen. Die begint met het gevoel van opwinding (geilheid). Dit noemen we de seksuele respons.

opwinding en orgasmeSeksuele respons fase 1: Opwinding

Seksuele opwinding begint door inwendige of uitwendige prikkels, een gedachte, een blik, een beeld, muziek, enzovoort. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze vederlichte seksuele opwinding weer verdwijnen, of toenemen, uren duren of slechts enkele minuten. Als we veronderstellen dat de seksuele opwinding ongestoord verder wordt gestimuleerd door handelingen (met of zonder partner), dan zien we dat de hartslag toeneemt, bloed gestuwd wordt naar de geslachtsstreek, de spierspanning toeneemt, de gedachten zich meer concentreren op seksuele stimuli (fantasie, kussen en strelen). Tepels worden stijver, borsten groter, vagina wordt vochtig, de clitoris zwelt, de schaamlippen gaan iets uiteen, de penis zwelt en wordt stijf, de ballen zwellen en gaan omhoog, de balzak trekt zich samen, de ademhaling wordt sneller.

Seksuele respons fase 2: Plateaufase

orgasme bij de manDoor gerichte handelingen met penis en vagina, handen, mond ontstaat een toestand van optimale bloeddruk, spanning van alle betrokken spieren, maximale zwelling van penis en schaamlippen, met verkleuring tot diep rood, vochtafscheiding in vagina en penis, seksblos (rood worden van gezicht en bovenlichaam). Dit heet plateaufase. Die kan heel kort duren, maar ook vele minuten aanhouden. Iemand die moeite heeft met klaarkomen (vrouwen veel vaker dan mannen) blijft in de plateaufase steken.

Seksuele respons fase 3: Orgasme

Vanuit de plateaufase kan dan het orgasme (klaarkomen) als het ware uitbreken. Het orgasme valt te vergelijken met een vulkaanuitbarsting.Deze climax duurt meestal heel kort, gaat gepaard met onwillekeurige samentrekkingen van spieren, maximale bloeddruk en ademhaling, hijgen en kreunen, zaadstuwing in de prostaat, klaarkomgevoel, zaadlozing bij de man, enige vochtuitstorting bij de vrouw, samen met een aantal ritmische samentrekkingen van de spieren van vagina, anus en penis.

herstel na het orgasmeSeksuele respons fase 4: Herstel

De seksblos verdwijnt na het orgasme bijna onmiddellijk, de spierspanning en bloeddruk, ademhaling en genotservaring nemen vrij snel af. De zwelling van clitoris en penis neemt snel af tot de helft, tepelzwelling kan langer aanblijven. Afhankelijk van personen en omstandigheden kan de vrouw makkelijker terugkeren naar de plateaufase en van daaruit opnieuw een orgasme bereiken (dit kan zich vele malen herhalen), terwijl de man over het algemeen wat meer tijd nodig heeft voor de herstelfase. Een gevoel van grote vreugde en bevrediging kan na het orgasme overheersen, maar ook een vorm van depressie. Het is duidelijk dat de omstandigheden, gevoelens over de masturbatie of de partner hierbij een grote rol spelen.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie ook:
De knijptechniek
, uitstellen van het orgasme