nietkunnenklaarkomen

anorgasmieHet is niet precies bekend hoeveel meisjes nooit klaarkomen met een partner terwijl ze in hun eentje makkelijk tot orgasme komen, maar het aantal is zeker hoog. Ongeveer 50% van alle vrouwen komt bijna altijd klaar, terwijl ongeveer 10% helemaal nooit klaarkomt bij de geslachtsgemeenschap. Bij onervaren vrouwen met onervaren partners komt 80% nooit klaar. Het is bekend dat naarmate vrouwen meer ervaring hebben, de kans op een orgasme met een partner groter wordt. Maar ook bij ervaren vrouwen die zeggen een zeer gelukkige relatie te hebben, is er nog steeds 1 op de 6 die het niet lukt.

Zin hebben in seks

Om klaar te komen zijn in het algemeen de volgende factoren van belang: zin, opwinding en voldoende effectieve stimulering. Als je jezelf bevredigt, gebeurt er dus over het algemeen het volgende: je hebt er zin in, je schept een situatie waarin je ongeremd opgewonden kunt worden en je stimuleert jezelf op de juiste manieren op de juiste momenten zodat je tot een climax komt. Je kunt naar believen variëren, eens wat anders uitproberen, snel klaarkomen of zo lang mogelijk uitstellen, met of zonder hulpstukken, ondeugend of romantisch fantaseren.

Seksuele opwindingseksuele opwinding

De vraag is nu: wat is er verschillend als je het niet met jezelf maar met een ander doet? Het zou logisch zijn dat je er in ieder geval zin in hebt, want waar begin je anders aan. Het kan wel zo zijn dat je je minder vrij voelt dan wanneer je alleen bent – wat heel normaal is – waardoor je niet zo (makkelijk) opgewonden wordt. Dan is de vraag: is er wel sprake van voldoende effectieve stimulering? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Er spelen dus twee zaken door elkaar. Je wordt niet voldoende opgewonden, en die ander doet het niet zoals jij met jezelf gewend bent. Elke keer gebeurt dat weer, en dan ga je aan de zaak twijfelen, wat ook niet echt helpt, enzovoort. Je hebt gehoord dat andere meisjes er geen moeite mee hebben, en zelf door alleen neuken kunnen klaarkomen. Dat is wel waar (al kunnen meisjes ook heel goed doen alsof ze klaarkomen), maar bij jou is streling van het gebied rondom de clitoris in ieder geval wel nodig. De situatie waarin jullie terechtgekomen is, is overbekend: Je partner doet heel erg zijn best om jou klaar te laten komen. Hij wil graag een goede minnaar zijn, en niet zo iemand die alleen aan zijn eigen bevrediging denkt. Jij bent daardoor ook meer bezig met de gedachte dat je moet klaarkomen, met het gevolg dat je een soort toeschouwer van jezelf wordt. Dat wordt dan een soort vast patroon. Om dat te doorbreken, zou je eens helemaal overnieuw moeten beginnen met behulp van de volgende tips:

Tips om klaar te komen

het orgasme boekje

  • Voor lekker en bevredigend vrijen is een orgasme niet het belangrijkste doel. Waar het om gaat is dat je allebei actief bent, je lustgevoelens voor elkaar de vrije loop laat en daar over en weer van geniet. Dat klinkt ouderwets en het is misschien een open deur, maar het belangrijkste van vrijen is het vrijen zelf en niet het klaarkomen.
  • Maar het is natuurlijk ook zalig om samen met iemand klaar te komen. Het hoeft niet altijd, het hoeft niet tegelijkertijd, en het hoeft niet door neuken. Als jij je op je eigen manier kunt bevredigen, doe dat dan ook eens waar hij bij is, dus terwijl jullie aan het vrijen zijn. Hij kan je ondertussen ook strelen en kussen (zie Vrijen) en zal zeker mee genieten als jij klaarkomt.
  • Bedenk dat deze manier van vrijen niet minder is dan wanneer je partner jou zou klaarmaken. Maar het omgekeerde is ook niet waar. Het kan heerlijk zijn als iemand je zo verwent – en dat je je zo kunt laten verwennen – dat je een orgasme krijgt. Als je tegelijkertijd je partner leert bevredigen, zul je je ook een stuk vrijer voelen, en dan kan het gebeuren dat je op een gegeven moment klaarkomt door een andere stimulans dan waar je tot nu toe aan gewend bent of die je ooit voor mogelijk had gehouden.
  • Als je er eens een boekje op wilt naslaan, lees dan Het Orgasmeboekje, sekstips voor meisjes van Kate Taylor, isbn 9026928548. Te bestellen bij bol.com.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Meer weten over vibrators?

zie ook:

shespot.nl
Lis over Seks

Heb je nog vragen, mail ons: info.nvsh@gmail.com. Alle vragen worden vertrouwelijk en deskundig beantwoord.

Zie voor seksuologische hulpvelening adressen