onzeoorsprong

onze oorsprongAls je om je heen kijkt zie je allemaal verschillende mensen. Waar komen die allemaal vandaan? Ze komen allemaal uit de buik van hun moeder (zie Hoe je op de wereld bent gekomen). En waar kwamen hun moeders vandaan? Ook zij kwamen uit de buik van hun moeder. En hun moeders kwamen ook weer uit de buik van hun moeder, enzovoort, enzovoort, miljoenen jaren lang.

Evolutie

Dit is de enige manier waarop iedereen ooit op de wereld is gekomen. Ook alle dieren zijn zo op de wereld gekomen. Een vrouw wordt door een man zwanger gemaakt (zie Hoe je bent gemaakt) en brengt een nieuw individu ter wereld. In miljoenen jaren is alles geleidelijk aan veranderd. Die verandering wordt ‘evolutie’ genoemd.

Onze oorsprong; voorouders voorouders

Onze voorouders van vijf miljoen jaar geleden leken meer op apen. Maar ook zij werden uit hun moeder geboren. Zo kunnen we steeds verder teruggaan in de tijd. Zestig miljoen jaar geleden leken onze voorouders waarschijnlijk op eekhoorns zonder staart. En voor die tijd? Dat weten we niet. Maar als we ver genoeg terug gaan komen we bij het begin van het leven. Dit begin ontstond ook geleidelijk. Steeds grotere moleculen werden gevormd uit de elementen die in het universum aanwezig waren. Die werden groot en complex genoeg om zich voort te planten, waarschijnlijk eerst in het water. En van dat kleine begin komen alle planten en dieren die in de wereld geleefd hebben en doodgegaan zijn.

Onze oorsprong; evolutie

Dit is kort samengevat het verhaal van onze evolutie. Als je er verder over nadenkt, zijn we eigenlijk allemaal gemaakt van hetzelfde materiaal als het universum. Het verschil tussen ons en een rotsblok is heel groot en toch bestaan we uiteindelijk allemaal uit dezelfde elektronen en quarks, kleine stukjes energie, kleiner dan een atoom. De verschillen die we zien zijn eigenlijk verschillen in de wijze waarop elektronen en quarks georganiseerd zijn. Mensen zitten het meest complex in elkaar en hebben de meest intelligente levensvorm in de wereld. Geen ander organisme kan praten en schrijven over waar het vandaan komt.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Meer over dit onderwerp bij Individuele ontwikkeling