sterilisatievandeman

sterilisatie manSterilisatie van de man(vasectomie)is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden doorgesneden.

De operatie

Een vasectomie is een kleine operatie die meestal wordt uitgevoerd door een uroloog. De ingreep gebeurt poliklinisch, dus opname in een ziekenhuis is niet nodig en duurt ongeveer 15 minuten. Onder plaatselijke verdoving maakt de arts een kleine snee in de huid van het scrotum (balzak), waardoor de arts de zaadleiders kan zien liggen. De zaadleiders worden naar buiten getrokken, doorgesneden en afgebonden. Op het sneetje in de balzak wordt een steriel gaasje gelegd en je kunt naar huis. Als de verdoving is uitgewerkt doet het wat pijn. Het voelt alsof je een schop hebt gehad.

Wanneer kun je na de vasectomie aan seks doen?

Zodra je zin hebt kun je weer aan seks doen. Zin, erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden door de vasectomie niet verstoord. De testikels werken hetzelfde als voor de vasectomie. Vasectomie heeft ook geen invloed op de hoeveelheid en de kleur van de zaadlozing. Er wordt door de testikels nog steeds zaadcellen gemaakt. Na de vasectomie kan het sperma de penis niet meer bereiken. De zaadcellen worden door het lichaam opgenomen.

Wanneer is seks na de vasectomie veilig? sterilisatie van de man

Na de vasectomie zitten er nog zaadcellen in het stuk van de zaadleiders dat na de onderbreking naar de penis leidt. Die zaadcellen kunnen nog weken overleven. Daarom moet je na ongeveer 8 weken na de vasectomie terugkomen bij de arts. Er wordt dan gecontroleerd of zich nog levende zaadcellen in het sperma bevinden. Na nog eens vier weken volgt een tweede test. Pas als beide tests aantonen dat er geen levende zaadcellen meer zijn, is vrijen zonder condoom of ander voorbehoedsmiddel veilig.

Video: Sterilisatie van de man

Artikel in ander taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie voor meer informatie over sterilisatie:
www.gezondheid.be
www.thuisarts.nl