voortijdigezaadlozing

erectieproblemenVoortijdige zaadlozing komt bij de eerste keer tamelijk vaak voor. Na enige ervaring weet je meestal beter hoe je langdurig kunt genieten en de ander kunt laten genieten. Ongeveer 5% van de mannen blijft met het probleem zitten dat ze klaarkomen zodra de penis in de vagina zit, of na enkele stoten, dus binnen een halve minuut of zo.

Medicijnen tegen voortijdige zaadlozing

Men spreekt van ‘primaire’ ejaculatio praecox’ als de man er al vanaf zijn jeugd last van heeft. De voortijdige zaadlozing kan wijzen op een te lage concentratie van neurotransmitters, zoals serotonine, in de zenuwbanen. Er gaat dan dus iets mis bij de overdracht van prikkels in de hersens en dus in de reacties daarop van de geslachtsorganen. Er zijn medicijnen (anti-depressiva zoals Prozac en Seroxat), die de concentratie van serotonine verhogen en zo de informatieoverdracht tussen de zenuwen verbeteren. Deze medicijnen worden ook gebruikt voor het vertragen van de zaadlozing. Deze medicijnen kunnen alleen door een arts voorgeschreven worden. De dosering is namelijk erg belangrijk. Er zijn ook condooms die aan de binnenzijde een stof bevatten die wat verdovend werkt op de gevoeligheid van de eikel en zo het orgasme vertragen. Soortgelijke stof (Lidocaïne) zit ook in een zalfje (merk: Emla creme). Je moet dan wel een condoom gebruiken, anders komt de zalf ook in de vagina.

Jongens komen sneller klaar dan meisjesvoortijdige zaadlozing

In de meeste gevallen is ´voortijdige´ zaadlozing een relatief begrip. Het hangt ervan af hoe beide partners het ervaren. Over het algemeen komen jongens sneller klaar dan meisjes. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar meestal wil hij toch liever wat langer zijn orgasme op kunnen houden. Beide partners willen graag tegelijk klaarkomen, of in ieder geval willen ze dat zij bevredigd is voordat hij komt. Een ideale minnaar is dan een man die zijn partner volledige bevrediging geeft door haar zonder enig gevoel van haast te laten genieten van het samenzijn, waarbij zijn penis zonder moeite langdurig in haar vagina verblijft. Tegen de achtergrond van dit ideaal komt het nogal eens voor dat – als de vrouw wat meer tijd nodig heeft dan de man – hij het gevoel heeft dat hij te vlug is. Hij wil het namelijk zo graag nog even ophouden tot hij zeker weet dat zij komt, en dan zijn ze al drie minuten bezig, en zij schijnt het wel prettig te vinden en opgewonden te raken, en dan doen ze nog een krachtige poging en dan is daar opeens het moment waarop hij het niet meer kan houden, terwijl zij, hoe ze haar best ook doet, net niet over de drempel komt. Hij denkt ‘ik kom te vlug’. Of: ‘Zij komt te langzaam’ Zij kan hetzelfde denken. Beiden kunnen dus met een gevoel eindigen dat zij zelf iets niet goed doen of dat de ander iets niet goed doet. Dat is jammer want het begon zo leuk.

Oplossing voor de voortijdige zaadlozing

te snel klaarkomenHet ’te vlug’ klaarkomen van de man hangt vaak samen met het ’te langzaam’ klaarkomen van de vrouw. Voor het verhelpen van deze situatie is in de meeste gevallen eigenlijk niet veel meer nodig dan wat voorlichting. Over het feit dat je heel goed kunt vrijen zonder te neuken, bijvoorbeeld. Of over het feit dat gelijktijdig klaarkomen geen vereiste is. Voor het geven en ontvangen van prettige gevoelens is eigenlijk niet meer nodig dan prettige zin zonder bezorgdheid, boosheid, angst of bijbedoelingen. Daar komt dan nog de creativiteit met handen en mond bij tot je een of meer vormen hebt gevonden die voor beiden bevredigende liefdessessies opleveren. Een goede truc voor het verhelpen van voortijdige zaadlozing is verder nog de knijptechniek.
Kom je er zelf niet uit, of spelen er bepaalde problemen in de relatie, dan kan het in sommige gevallen wel nuttig zijn om deskundig seksuologisch advies te vragen. Je kunt dan met behulp van praten en het doen van oefeningen een heel eind verder komen. Zie Adressen.
Je kunt natuurlijk ook de NVSH-Infolijn bellen (070-3469709).

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans