pessarium 

pessariumHet pessarium is gemaakt van dun latex. Het pessarium plaats je over de baarmoedermond in de vagina. Het pessarium is een van de oudste anticonceptiemiddelen en was voordat de pil op de markt kwam (rond 1960) het enige anticonceptiemiddel voor vrouwen.

Werking van het pessarium

Het pessarium moet samen met een zaaddodend middel gebruikt worden. Het pessarium sluit de baarmoedermond af en voorkomt samen met een zaaddodend middel dat zaadcellen de baarmoeder binnen kunnen.

Voordelen van het pessarium

Het pessarium is een zuiver mechanisch anticonceptiemiddel en je gebruikt het pessarium alleen als je seks hebt.

Nadelen van het pessarium

  • je moet het pessarium minstens 6 uur na het neuken laten zitten.
  • het pessarium is in Nederland steeds moeilijker te verkrijgen.
  • je moet het pessarium zelf inbrengen, sommige meisjes houden daar niet van.

pessarium inbrengenInbrengen van het pessarium

Het pessarium breng je enige tijd (niet langer dan twee uur) voor de seks in. Je kunt gaan liggen, hurken of met een been op een stoel gaan staan. Gebruik voldoende zaaddodende pasta op beide zijden van het pessarium. Knijp de randen van het pessarium stevig naar elkaar toe. Open met je andere hand je binnenste schaamlippen en schuif het pessarium je vagina binnen. Als je het pessarium loslaat gaat het vanzelf open. Controleer of het pessarium goed zit. Plaatje D toont een verkeerd geplaatst (voor de baarmoederhals in plaats van erachter geschoven) pessarium. Wacht minstens 6 uur na de seks voordat je het pessarium eruit haalt. Haak je vingertop achter de rand van het pessarium en trek het uit je vagina. Maak het pessarium schoon en droog en bewaar het pessarium op een koele plek. Controleer het pessarium op beschadigingen voordat je het weer inbrengt. Het pessarium gaat wel een paar jaar mee, afhankelijk van gebruik en onderhoud.

Video: Wat is een pessarium?

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans