sterilisatievandevrouw

sterilisatie van de vrouwHet ongedaan maken van een sterilisatie is tegenwoordig beter mogelijk dan vroeger, omdat de eileider en zaadleider niet meer worden doorgesneden maar worden afgesloten met behulp van een ringetje.

De operatie

Bij sterilisatie van de vrouw worden de eileiders dichtgemaakt of onderbroken. Een eicel kan dan niet meer via de eileider naar de baarmoeder komen en bevrucht worden. De eicel sterft af en wordt door het lichaam afgebroken. De menstruatie blijft gewoon doorgaan. Het verlangen naar en het plezier in seks en klaarkomen worden door de ingreep niet beïnvloed.

Methode  methode van sterilisatie van de vrouw

De laparoscopie is de meest gebruikte methode. Je krijgt een volledige of, als dat mogelijk is, plaatselijke verdoving. De arts maakt twee kleine sneetjes, één vlak onder de navel en één vlak boven de bikinilijn. Door de ingebrachte laparoscoop kan de arts de eileiders duidelijk zien liggen. De eileiders worden nu dichtgemaakt of onderbroken. Sterilisatie van de vrouw wordt gedaan door de gynaecoloog. Tegenwoordig gebeurt dit meestal poliklinisch en je kunt nog dezelfde dag naar huis. Je kunt na de eerste menstruatie zonder voorbehoedsmiddelen veilig vrijen.

Risico’s van sterilisatie van de vrouw

De risico’s van sterilisatie zijn de risico’s die bij elke chirurgische ingreep horen. De kans op complicaties is bij de sterilisatie van vrouwen groter dan bij die van mannen.

Video: Wat kun je verwachten bij een vrouwvriendelijke sterilisatie?

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie voor meer informatie over sterilisatie:
www.thuisarts.nl