zwangerbevalt 

zwangerZwangerschap begint met neuken, eindigt met baren en leidt tot het gezin van minimaal moeder en kind. Dit is de seksuele grondslag van het leven.

Wereld begrijpen

Van individuen, die bij de bevruchting eigenschappen van hun ouders erven, tijdens hun groei door de (baar)moeder worden gevormd en na de geboorte in hoge mate aan het toeval van hun gezinsleven en hun plekje op de wereld zijn overgeleverd. Maar ook het maatschappelijke leven berust uiteindelijk op de zwangerschap. Geslacht, ras, nationaliteit, taal, cultuur, geloof, ze worden tijdens en na de zwangerschap in het gezin gevormd. Nationale en internationale sociale structuren en functies komen hieruit voort. Kortom, als je de wereld wilt begrijpen, kijk dan naar de zwangerschap.

Zwangerschap is het gevolg van seks zwanger bevalt

Niet van één keer, hoewel de voorlichtingsboekjes waarschuwen dat zulks tot de mogelijkheden behoort, maar meestal van het voldoende vaak gedurende enige maanden coïteren, neuken, geslachtsgemeenschap hebben, platgaan, naaien, rampetampen, vozen, wippen, van bil gaan, kezen, het beest met twee ruggen spelen, ook wel vrijen of met elkaar naar bed gaan genoemd, waarbij de penis diep in de vagina tot een volledige zaadlozing komt. Honderden miljoenen zaadcellen beginnen dan aan een zware tocht door een vijandige omgeving, via de baarmoeder op weg naar de eileiders.
En zo is het altijd geweest. Er is elke maand een eicel in de eileider aanwezig, maar die leeft meestal niet langer dan een dag. Een regelmatige aanvoer van sperma is nodig. De jonge man wil daar wel voor zorgen, want zo zit hij in elkaar. Zijn zaadcellen maken zich dagelijks met miljoenen tegelijk klaar voor de grote reis. Ze willen eruit en zetten hem onweerstaanbaar aan tot neuken of iets wat daarop lijkt, met een vrouw of iets wat daar op lijkt. De jonge vrouw wil ook, althans met de man van haar keuze. Heeft ze die gevonden dan is ze niet te houden. Niks ‘gezellig bij elkaar liggen’, niks ‘het gaat niet om de seks’, niks ‘strelen is ook fijn’. Geneukt moet er worden, net zo lang tot ze zwanger is.

Zwangerschap als ziekte

Zwangerschap heeft alle kenmerken van een ziekte, en draagt meer risico’s voor de gezondheid dan roken, drinken en incest bij elkaar opgeteld. Toch is de acceptatie ervan bijna universeel, en de populariteit groot. De verklaring hiervoor is zowel individueel als maatschappelijk:

  • Bij het individu is het verlangen zich voort te planten diep verankerd in de geslachtscellen. Evolutionair gezien zijn het de geslachtscellen die zich met elkaar voortplanten en is het individu alleen maar de transporteur van die cellen. In alle aspecten van het individuele gedrag komt de vanzelfsprekendheid van de voortplanting tot uitdrukking.
  • De samenleving vertoont collectief voortplantingsgedrag, ondersteunt dus het individu in haar streven naar voortplanting en gezinsvorming, door middel van voorzieningen, voorlichting en propaganda, cultuuruitingen van allerlei aard, waaronder wetgeving. Zwangerschap is een heilig grondrecht van elke vrouw, waarde nummer één van alle waarden en normen.

Core business

aantrekkingskrachtZwangerschap en bevalling vormen dan ook een kernbezigheid, een ‘core’ business, van individuen en samenlevingen. Als we onze tijd vergelijken met die van nog maar honderd jaar geleden, dan zien we enorme vooruitgang die bevochten is op het gebied van de gezondheid van moeders en kinderen. Met de opkomst van anticonceptie daalde het aantal kinderen per moeder en steeg de aandacht en zorg voor de nakomelingen. De kindersterfte daalde sterk en de risico’s van bevalling en zwangerschap werden kleiner. Het onderzoek op het gebied van de voortplanting en erfelijkheid breidde zich sterk uit, ook omdat nieuwe kennis toegepast kon worden om onvruchtbare echtparen te helpen, en om erfelijke aandoeningen in de baarmoeder aan te kunnen tonen, met abortus als optie. In de toekomst zal de voortplanting nog eens echt door de mens zelf in handen worden genomen. Tegen die gedachte bestaat weer grote weerstand, en daarom is ondanks de vooruitgang veel hetzelfde gebleven. Zwangerschap en bevalling, vooral als het de eerste keer is, zijn nog steeds ingrijpende en risicovolle gebeurtenissen in het leven van een meisje, ook al is ze gemiddeld 27 jaar. De zwangerschap kent vele klachten en nare bijverschijnselen. De bevalling is pijnlijk omdat het hoofd van de mensenbaby te groot is. De baby wordt in feite te vroeg geboren en is dus zeer veeleisend (wat wij vertederd ‘afhankelijk’ noemen). Eigenlijk, maar dat realiseren de moeders zich pas later, is er vanaf de bevruchting tot het einde van de puberteit, sprake van een strijd om het bestaan, die het kind vastbesloten is te winnen, ten koste van de moeder.

Waarom willen meisjes eigenlijk een baby?zwanger bevalt

De meesten voelen zich onvolledig zonder eigen kind. Dit gevoel is uitdrukking van haar hele bouw en functie, haar opvoeding en haar maatschappelijke rol. Zwanger worden is een genetische én maatschappelijke plicht, en zolang die niet vervuld is blijft er iets van onrust, het gevoel van spijbelen, ondeugend, maar uiteindelijk niet bevredigend. Ook in de moderne wereld is dat zichtbaar. Men leze de glossy vrouwentijdschriften, die grotendeels aan de seksuele functie zijn gewijd. Ze tonen wat de eigentijdse vrouw wil geloven, dat ze vrijgevochten en uitdagend en sexy mag leven, dat ze alles kan, alles mag en alles wil. Alleen, wat ze uiteindelijk het liefste wil is een kind. Na een periode van studie, baantjes, uitgaan, een of meer relaties, die allemaal wel leuk zijn maar de leegte van binnen niet opvullen, vindt ze dan toch wat ze al die tijd gezocht heeft: een vaste partner, met wie ze dan ‘kiest’ voor een kind. En trouwen hoort daar eigenlijk ook wel bij. Niet ouderwets, zoals moeder dat deed, maar omdat het zo romantisch is en omdat je toch aan de wereld wilt laten zien dat je bij elkaar hoort.
Het kind als natuurlijke vervulling van je vrouw zijn, wie heeft daar niet een zwangerschap en een bevalling voor over?

Dik Brummel

Artikel in andere taal lezen?

Duits