zwanger?

zwanger?

Veel gestelde vragen over misschien zwanger zijn; van kans op zwangerschap bij terugtrekken of gescheurd condoom tot of je zwanger kunt worden van samen in bad zitten.

Zwanger na seks in stopweek?

Ik heb in de stopweek onveilige seks gehad. Hoe groot is de kans dat ik nu zwanger ben?

De pil beschermt je de hele maand tegen zwangerschap, dus ook in de stopweek. De kans is dus net zo klein als wanneer je de andere weken seks hebt, zelfs nog kleiner, d.w.z. minder dan 1%.

Kans op zwangerschap bij terugtrekken?

Ik heb vorige week seks gehad en toen heeft mijn vriend zich voordat hij klaarkwam teruggetrokken. Nu lees ik overal dat je van voorvocht ook zwanger kunnen worden. Is dat waar?

Wat overal staat hoeft nog niet waar te zijn. Voorvocht wordt door kleine blaasjes in de buurt van de prostaat gemaakt. Er zitten dus geen zaadcellen in voorvocht. Zaadcellen komen pas bij het klaarkomen in de urinebuis. Als er kort tevoren een zaadlozing is geweest (en er is niet geplast), kunnen er wel zaadcellen in de urinebuis achterblijven, die dan ook in het volgende voorvocht zitten. maar normaal gesproken kun je van voorvocht dus niet zwanger worden.
Terugtrekken wordt vaak niet goed toegepast omdat men het niet romantisch vindt en zich niet wil of kan inhouden. Terugtrekken (voor het zingen de kerk uitgaan) is een van de oudste en meest gebruikte methoden om bevruchting te voorkomen.

Zwanger in bad zonder aanraken?

Ik zat met mijn vriend in bad en daar is hij toen klaargekomen, zonder mij aan te raken. Kan ik daar toch zwanger van geworden zijn?

De kans dat zaadcellen lang genoeg in het badwater blijven leven, dan omlaag duiken (sperma drijft normaal omhoog) om vervolgens jouw vagina op te zoeken en daar binnen te dringen, is op nul te schatten.

Toch zwanger bij pil en condoomgebruik?

Ik ben al een paar maanden aan de pil en nu vraag ik mij toch af of er kans is dat ik zwanger word als ik zonder condoom vrij.

Je kunt ervan uitgaan dat je niet zwanger wordt als je de pil volgens voorschriften inneemt. Een ander voorbehoedsmiddel is dan niet nodig.

Zwanger worden op eerste dag van de menstruatie?

Ik heb gehoord dat je op de eerste dag van de menstruatie zwanger kunnen worden. Klopt dat?

De kans is uiterst klein. Het zit zo: elke maand zijn er ongeveer vijf dagen waarop geslachtsgemeenschap kan leiden tot bevruchting, namelijk de dag van de ovulatie en een dag of vier, vijf ervoor, omdat de zaadcellen zo lang in het lichaam kunnen blijven leven.
De ovulatie vindt plaats 14 dagen voor de volgende menstruatie. Bij een regelmatige) cyclus van 28 dagen is de ovulatie dus ook 14 dagen na het begin van de menstruatie. Dat betekent dat er pas na de achtste of negende dag kans op zwangerschap bestaat. Kijk ook bij (veilige & onveilige dagen).
Jonge meisjes hebben vaak een onregelmatige cyclus. Als de ovulatie heel vroeg zou komen, bijvoorbeeld niet 14 maar 5 dagen na het begin van de menstruatie, dan zouden er op het moment van die ovulatie nog levende zaadcellen van dag 1 aanwezig kunnen zijn. Vandaar dat men in de voorlichting zegt dat ook seks op de eerste dag van de menstruatie niet 100 procent veilig is. Maar het is nogal ver gezocht. Bovendien zijn meisjes met zo’n onregelmatige cyclus meestal minder vruchtbaar.

Zwanger na pijpen?

Mijn vriendin heeft mij gepijpt, en nu is ze toch bang dat ze daar zwanger van kan worden. Ik dacht van niet.

Nee, dat is niet mogelijk. De spijsvertering gaat via mond en slokdarm, maag en darmen naar de anus. Bevruchting gaat via de vagina, baarmoeder en eileiders. Die twee systemen staan niet met elkaar in verbinding.

Zwanger na vrijen met ondergoed aan?

Wij hebben op elkaar gelegen met onze ondergoed aan, en toen ben ik op haar klaargekomen. Ik lees op Internet dat je daar toch zwanger van het worden. Is dat waar?

Nee, dat is niet waar.

Zwanger na sperma aan vingers?

Mijn vriendin heeft mij afgetrokken en daarna heb ik haar gevingerd. Het kan zijn dat er een beetje sperma aan mijn vingers is gekomen. Nu is mijn vriendin al twee dagen niet ongesteld en we vragen ons af of ze zwanger kan zijn geworden.

De kans dat ze zwanger is geworden van een beetje sperma aan je vingers is uitgesloten. Ongesteldheid kan makkelijk een paar dagen later of eerder komen. Als ze een week overtijd is, kan ze een zwangerschapstest halen, maar waarschijnlijk is dat niet nodig.

Zwanger na gescheurd condoom?

De laatste keer dat wij seks hadden, was het condoom kapotgegaan. Toen hij het condoom eraf haalden, zat er een scheur in en het condoom was leeg. Nu ben ik al twee dagen niet ongesteld. Kan ik zwanger zijn?

Ja, dat kan wel. Het ligt er natuurlijk ook aan op welk moment van de maand het gebeurd is. Was dat een onveilige dag, dan is de kans het grootst, al is het nooit meer dan 20 procent. Zie voor meer informatie veilige en onveilige dagen.

Zwanger na klaarkomen tegen de vagina?

Mijn vriend is met zijn penis tegen mijn vagina aan klaargekomen. Nu ben ik heel erg bezorgd dat ik daar zwanger van ben geworden. Kan dat?

Dat is mogelijk, ja. Tegen de vagina-opening klaarkomen betekent dat er toch flink wat sperma naar binnen gekomen kan zijn. Op een onveilige dag kan dat dan tot bevruchting leiden. Hou dus de volgende menstruatie in de gaten. Als week overtijd bent, kun je een zwangerschapstest halen.

Zwanger als je nog maagd bent?

Ik had een gesprek met mijn vriendinnen en toen ging het erover of je zwanger kunnen worden als je maagd bent. Ik dacht van niet, maar zij zeiden van wel. Wat zegt u daarvan?

Het kan wel, omdat het maagdenvlies meestal niet meer is dan een randje weefsel rond de opening van de vagina. Als de jongen klaarkomt tegen de opening, kan het sperma naar binnengaan. Een meisje kan dus ’technisch’ maagd zijn en toch zwanger worden.

Veilige & onveilige dagen

Mijn vriendin en ik willen graag weten wat de veilige dagen van de maand zijn om seks te hebben. We doen het niet zo vaak want daar krijgen we de kans niet voor, en ze wil liever niet aan de pil.

Er bestaan schema’s om de veilige en onveilige dagen te berekenen. De eenvoudigste regel is: als je cyclus tussen de 26 en 32 dagen ligt, dan is dag 9 de eerste onveilige dag en dag 21 de laatste onveilige dag. Nog nauwkeuriger is het als je eerst een heel jaar lang de menstruatie bijhoudt, en dan uiteraard van de kortste en de langste periode. Hoe regelmatiger je bent, hoe meer veilige dagen er in de maand zijn. Zie schema bij veilige en onveilige dagen.
Andere ‘natuurlijke’ methoden maken gebruik van de temperatuurverhoging van ongeveer een halve graad die bij de ovulatie optreedt. Er zijn apparaatjes in de handel die met behulp van een chip uitrekenen wanneer het een veilige of onveilige dag is. Kijk hiervoor bij periodieke onthouding.

Zwanger worden van samen in bad?

Kun je zwanger raken als jij en je vriend in bad zitten en hij klaarkomt in het water?

Zaadcellen overleven buiten het lichaam over het algemeen slechts kort, variërend van enkele minuten tot een paar uur. In het warme water voelen ze zich wel prettig, maar als daar zeep of badzout in zit, is dat weer minder gunstig omdat de zuurgraad dan te laag is vergeleken bij die in de vagina. Een belangrijk probleem is ook de afstand die ze moeten afleggen om bij de vagina gekomen. De kans dat zaadcellen lang genoeg in het badwater blijven leven, dan omlaag duiken (sperma drijft normaal omhoog) om vervolgens jouw vagina op te zoeken en daar binnen te dringen, is dus eigenlijk wel op nul te schatten.

Bevruchting via wc bril?

Kan een vrouw bevrucht worden via bijvoorbeeld een w.c.-bril ?

Nee, dat kan niet.

Ongesteld en toch zwanger?

Ik ben 17 jaar en pas geleden heb ik seks gehad met een kennis. Dit was 1 week voordat ik ongesteld moest worden. Ik ben wel aan de pil. Hij beweert dat hij niet in mij is klaargekomen. Ik ben ook gewoon ongesteld geweest. Maar nadat ik een paar verhalen heb gelezen op internet ben ik toch ongerust, want ik heb kramp in mijn buik.

Er zijn drie redenen waarom je niet zwanger kunt zijn: je bent aan de pil, je hebt een bloeding gehad (dat is het afstoten van de cellaag van de baarmoederwand, zodat daar dus geen embryo kan groeien) en hij is misschien niet eens klaargekomen is. Kramp in de buik kan een heleboel oorzaken hebben, bijvoorbeeld je ongerust maken dat je zwanger bent. Trek je maar niet te veel aan van verhalen op internet.

Artikel in andere taal lezen?

Duits

Spaans