sperma

klaarkomen

Alles over sperma, van aanmaak tot zaadlozing.

Aanmaak van sperma

Hoelang het duurt voordat een jongen weer genoeg sperma heeft om klaar te komen nadat hij net is klaargekomen?

Of je snel weer genoeg sperma hebt voordat de tweede ronde begint? Lichamelijk gezien vrij vlug, want de hoeveelheid vocht heb je zo weer in de prostaat en de zaadcellen zijn genoeg in voorraad. Binnen een uurtje dus. En de produktie hangt natuurlijk ook af van het verbruik: kom je vaak klaar dan is het ook vlugger aangemaakt. Sommige mannen kunnen wel een paar keer binnen een half uur komen. Verder speelt de zin een rol, maar dat hoef ik je niet te vertellen.

Hoe lang leeft sperma?

Hoe snel doodt het zaaddodend middel in een condoom al het zaad? Bij het afdoen van het condoom kan er aanraking zijn met vocht van de penis (hetzij sperma of zaaddodende pasta). Zou ik als ik inmiddels een droge hand heb (maar niet gewassen) iemand dmv van vingeren kunnen bevruchten? Of is het zaad dan al lang dood?

Sperma kan nauwelijks buiten het lichaam leven, dus dat is binnen enkele seconden dood. Bevruchting is dus niet mogelijk in de door jou beschreven situatie.

Sperma loopt eruit

Is het goed als na de sex het sperma er weer uit loopt? Ook al blijven we gewoon plat liggen?

Jazeker is dit goed. Het sperma kan nergens anders heen. Alleen een heel klein deeltje (zaadcellen) gaat verder de baarmoeder in. Het is handig om een zakdoek of tissues bij de hand te hebben als je niet wilt dat het op de ondergrond komt. Deze tip staat ook op onze site bij ‘de kunst van het vrijen’.

Kleur van Sperma

De kleur van mijn sperma is de laatste dagen een beetje beige van kleur. Is dat verontrustend?

Sperma kan beige kleuren door spoortjes bloed, meestal uit de prostaat. Dat hoeft niet verontrustend te zijn, maar het kan geen kwaad het in de gaten te houden en als het zo blijft of erger wordt de dokter te raadplegen.

Moet sperma spuiten?

Moet sperma altijd krachtig en met ontblote eikel in de vagina gespoten worden? Of kan het ook wel drupsgewijs binnenkomen? Dit met het oog op bevruchting.

De wijze waarop het sperma in de vagina terecht komt is niet van belang. Voor een bevruchting is vooral bevorderlijk dat het sperma achterin de vagina terechtkomt. Dat is bij een gewone gemeenschap altijd het geval. De baarmoeder zuigt het sperma ook deels naar binnen.

Sperma na sterilisatie

Ik ben 29 jaar geleden gesteriliseerd en vraag me af of ik mijn sperma niet eens moet laten nakijken. De kwestie is namelijk dat mijn nieuwe vriendin zekerheid wilt hebben; zij kan niet tegen de pil.

De kans dat u vruchtbaar bent is wel bijzonder klein, maar voor alle zekerheid en om uw relatie een goede basis te verschaffen, kunt u via de huisarts een test laten doen.

Artikel in ander taal lezen?

Duits

Spaans